Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Tudor Giurgiu si-a dat demisia. Cine plinge, cine se bucura? Razboi generalizat


Bogdan Ghiu

Vineri, 04/05/2007 - 21:28
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Preşedintele Director General al Televiziunii Române şi-a anunţat demisia din functie. El va părăsi postul după 30 de zile, perioada de preaviz, adică pe 2 iunie. Prezentăm integral declaraţia sa de demisie.

"În cursul zilei de astăzi am înaintat Consiliului de Administraţie al SRTv şi Parlamentului demisia mea din funcţia de director general al SRTv, cu respectarea termenului de preaviz de 30 de zile prevăzut de lege. De asemenea, am comunicat şi demisia mea din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, care devine aplicabilă de la data expirării preavizului, adică începând din 2 iunie 2007.

Pe durata termenului de preaviz îmi voi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege şi în contractul individual de muncă încheiat între mine şi SRTv. Principalele motive ale demisiei mele, cuprinse şi în documentul depus la Parlament, sunt următoarele: Nu mai am motivaţie pentru a continua. Am acceptat această funcţie pentru că am crezut că pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o instituţie media credibilă care să nu mai repete greşelile din trecut. Aceasta a fost provocarea mea, să arăt că „se poate”, că TVR-ul poate performa. N-au fost la mijloc banii, nici funcţia, care pentru mine nu are continuitate în viitor. Am o carieră în faţă şi alte planuri cărora mă voi dedica din acest moment.

Însă, cred cu tărie că important nu e un om, ci o misiune şi un proiect de preschimbare a televiziunii publice. Sper ca, după plecarea mea, proiectele pe care le-am propus sau iniţiat să fie continuate; Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR şi, am mai spus-o, misiunea de post public nu ştiu dacă va mai putea fi realizată atât timp cât nu există garanţia unei susţineri puternice a postului public şi dacă nu se va trece la reorganizarea televiziunii; Campaniile de presă şi raportul financiar pe 2006 vin ca o minge la fileu pentru opoziţie, care acum pregăteşte „exterminarea” mea. Fostul preşedinte al Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu, îi scria, în urmă cu puţin timp, domnului Adrian Păunescu, pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR, „să avem în vedere colaborarea cu sindicatele”. Nu ştiu despre ce fel de colaborare e vorba, dar nu vreau să mai lucrez într-o instituţie în care sindicatele fac partizanate cu partidele politice împotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot să se ocupe de soarta acelei instituţii; Mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi şi presiunile la care am fost supus în ultima perioadă. Se prea poate să fi deranjat prea multe fronturi: partide, oameni din interiorul televiziunii, ziarişti care colaborau cu TVR dar care au rămas fără emisiuni, colegi din Consiliul de Administraţie, oameni apropiaţi fostelor conduceri ale TVR etc.; 5. Singurul lucru de care sunt „vinovat” este o dorinţă poate prea mare de a provoca schimbarea la faţă a TVR, pe un termen scurt, cu orice preţ. Din păcate, constat cu tristeţe că nimeni nu e interesat ca TVR să progreseze cu adevărat, să aibă resurse financiare stabile, să se schimbe. Nici politicienii, nici unii angajaţi din televiziune, trusturile de media concurente cu atât mai puţin. Am senzaţia că la TVR se doreşte să se pună „batista pe ţambal” şi să fie linişte, TVR să nu „deranjeze” şi să nu-şi asume mize majore. Cred că în cei doi ani pe care i-am petrecut în TVR, televiziunea publică a fost mai aproape ca niciodată de misiunea sa de serviciu public. Respectarea obiectivelor de echidistanţă, imparţialitate şi obiectivitate a fost o prioritate pe care am urmărit-o şi care a fost îndeplinită.

Am investit în programe de calitate în condiţiile unui buget care s-a axat în continuare pe aceeaşi valoare a taxei tv din 2003. Ţintele pe care ni le-am fixat pentru anul 2007, atât în Strategia generală a SRTv, cât şi în Strategia de programe, nu vor putea fi atinse fără resurse financiare sporite. Asupra acestui lucru am atras atenţia de mai multe ori. Raportul FreeEx pe 2006 privind libertatea presei în România, dat publicităţii zilele acestea de Agenţia de Monitorizare a Presei, a relevat, de altfel, faptul că „din fericire, televiziunea publică şi-a îmbunătăţit vizibil performanţele editoriale, oferind ştiri echilibrate şi de calitate, dar şi programe care justifică rolul de serviciu public”. Nu îmi pare rău de aceşti aproape doi ani petrecuţi la TVR şi nu cred că îi voi regreta. Le mulţumesc celor din TVR care au avut încredere şi mi-au stat alături, pentru mine a fost important să ştiu că unii dintre adevăraţii profesionişti ai televiziunii mă susţin. Naşterea fiului meu m-a făcut să realizez că priorităţile vieţii sunt altele şi că nu merită să-mi sacrific liniştea familiei pentru un ideal pe jumătate frânt, schimbarea la faţă a Televiziunii Române şi transformarea acesteia într-o instituţie media credibilă, cât şi pentru un „război” care deja nu mai e al meu. Am decis că este timpul să mă întorc la lucrurile care cred că mă reprezintă cu adevărat şi care mi-au împlinit cariera, refuzând să mai continui un mandat care nu cred că mai are şanse să se împlinească potrivit aspiraţiilor iniţiale.

Am regretul de a nu fi reuşit să fac tot ce mi-am propus la TVR şi, din pacate, nu cred că vreun alt succesor va reuşi până ce legea de funcţionare a SRTv se va modifica şi se vor limpezi astfel chestiuni esenţiale discutate pe larg în media în ultimii doi ani. Sper ca în acest termen de preaviz de 30 de zile, Parlamentul să voteze Raportul de activitate pe 2005, respectiv 2006, iar în cazul în care le găseşte nesatisfăcătoare să aibă timp pentru demararea procedurilor necesare numirii noului Consiliu de Administraţie şi a noului preşedinte-director general. Afirm aceste lucruri întrucât am convingerea că o perioadă prelungită de interimat ar putea genera instabilitate şi incertitudine în ceea ce priveşte percepţia şi atitudinea angajaţilor din TVR, provocând dezechilibre la nivelul întregii organizaţii, atât din punct de vedere editorial, cât şi financiar şi administrativ.

În acest sens aş dori ca Parlamentul să acorde tot sprijinul pentru evitarea unei astfel de situaţii, care nu va aduce în niciun caz beneficii Televiziunii Române. Vă mulţumesc pentru colaborarea pe care am avut-o în această perioadă şi vă doresc mult succes în proiectele viitoare."


Spacer Spacer