Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Reinstaurarea cenzurii, linşarea culturii: guvernul taie din bugetul ICR


Bogdan Ghiu

Miercuri, 29/10/2008 - 21:30
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Guvernul taie din bugetul ICR, după scandalul zvasticii. Patapievici: “Institutul nu va supravieţui!”

Institutului Cultural Român (ICR) nu poate supravieţui deciziei premierului de a-i reduce bugetul pe 2009 cu 40%, spune preşedintele instituţiei, Horia-Roman Patapievici. Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu a fost motivată de scandalul cu tentă nazistă în care a fost implicat Institutul. ICR a expus la New York un ponei roz, cu zvastica desenată pe crupă. Patapievici consideră că reducerea bugetului va afecta grav activitatea celor 17 institute româneşti din străinătate şi va paraliza programele culturale stabilite şi parteneriatele încheiate deja.

Institutul Cultural Român a fost aspru criticat pentru expoziţia "Libertate pentru oameni leneşi", de la New York", care ar fi trebui să promoveze arta contemporană românească. În schimb,au prezentate falusuri, zvastici, iar unele dintre cele mai vechi simboluri ale credinţei ortodoxe şi evreieşti au fost batjocorite. Lucrarea cea mai controversată a fost un ponei care avea desenată o zvastică pe pulpa din spate. Pentru că în Statele Unite sunt interzise simbolurile fasciste, poliţia americană a făcut o vizită la Galeria Română din New York.

Horia Roman Patapievici pretindea că zvastica nu este interzisă în Statele Unite ale Americii, pentru că "acesta este încă un stat liberal". El spunea că este interzisă doar realizarea zvasticii pe sinagogi sau pe case ale căror proprietari sunt evrei. "Conform acuzaţiilor, acest ponei ar trebui să fie ori o sinagogă, ori o casă evreiască", a declarat Patapievici.

Sursa: Antena3.ro


Spacer Spacer