Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Bucureşti, oraş al modelor estetico-electorale (1)


Bogdan Ghiu

Luni, 16/06/2008 - 12:57
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Bucureşteanul este visător, aventurier şi emoţional. Dar, mai ales, mai presus de orice, este iubitor de libertate şi individualist pînă la inconştienţă. Un tip de om mai degrabă simpatic, oricum cu caractere foarte puternice, greu de înfrînt sau de diluat.

Aşa îl arată pe bucureştean modul în care a votat (şi în care nu a votat) pe 15 iunie 2008 pentru a-şi alege Primarul General.

Toţi comentatorii şi analiştii au decriptat, mai mult sau mai puţin, aceste caracteristici ale bucureşteanului-tip. Numai că majoritatea au înclinat să interpreteze, mai cu seamă aspectul emoţional, ca fiind un defect, o tară, o marcă de imaturitate.

Nu voi fi de acord cu această interpretare. Un mare oraş te face să fii volatil, să judeci după impresii. Pentru că oraşul însuşi, ca mediu şi cadru de viaţă, este volatil, instabil, se compune din impresii, impresionează şi, dacă-mi este permis barbarismul, „impresionalizează”. În oraş, într-un mare oraş, sîntem cu toţii impresivi şi impresionabili. Orice mare oraş traieşte din impresii. Iar aceste impresii sînt, cel mai adesea, estetice. Lipsa de fundament determină mobilitatea, inclusiv pe cea emoţională.

Bucureşteanul, ca om al singurului mare oraş din România, judecă, mai presus de orice, într-un mod estetic-moral.


Spacer Spacer