Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Paşte autentic! Deblocaţi Paştele!


Bogdan Ghiu

Vineri, 06/04/2007 - 09:00
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Nu sînt ceea ce se cheamă un „autenticist” sau un tradiţionalist, iar religiozitatea mea, atîta cîtă e, e mai degrabă „sălbatică”, dar dacă tot ţinem să sărbătorim Paştele şi să ne reafirmăm, în faţa propriilor ochi „colectivi” mai ales, drept (buni) creştini, n-ar fi rău să trecem de crusta tot mai groasă, tectonică, a cutumelor (pe care nu încetăm să le alimentăm pînă la obezitate), să ne interiorizăm, să ne despuiem, să ne expunem în loc să ne acoperim. Puţină pustnicie, mai puţin obicei, mai puţină rutină, fie şi sărbătorească: mai puţin automatism. Paştele este mai mult şi altceva decît un simplu grătar în plus. Descoperiţi-vă! Redescoperiţi marele mesaj universalist al creştinismului: altfel de familii, altfel de neamuri, alt mod de înfrăţire şi altfel de hrană, un alt mod de hrănire, alt „regim” al fiinţei.

Isus e Marele Mediu. Aţi prins Mesajul? Aţi devenit la rîndu-vă mediu?

Paşte înnoitor, aşadar! Poate că Paştele nu trebuie repetat decît pentru a fi continuat. Deblocaţi Paştele! Deschideţi Paştele, care tocmai deschidere e. Continuaţi Paştele! Paşte fericit!


ComentariiDespre una-alta

Mă mir şi eu de cît de puţin ne mai gîndim la sensul Paştelui. Cei mai mulţi părem să îl considerăm un fel de 1 mai sau un week-end prelungit, prilej de vacanţă, de călătorii în locuri exotice sau de întâlnire cu prietenii. Zicea Dobrovolschi azi în 24FUN despre oferte de turism: "Paşte în Dubai". Straniu, nu?

Unii, destul de mulţi, postesc în pregătirea lui, dar cred că foarte puţini îşi acordă şi un moment de meditaţie. Se uită că postul nu e doar abţinere de la anumite alimente ci, în primul rând, timp auto-acordat pentru curăţirea minţii, pentru a sta cu tine însuţi, a te repune pe o direcţie verticală. Cîţi mai au timp de asta, în goana continuă prin Mall-uri care precede Paştele? Cîţi mai ţin minte că postul e ceva mai complex decât cercetarea atentă a listei de bucate?

Şi încă ceva straniu. Am primit multe mesaje pe e-mail în ultimele zile (multe trimise nediferenţiat, pe liste, fără conştientizarea celui care primeşte mesajul - fapt care m-a făcut acum câţiva ani să nu mai trimit nimănui mesaje de sărbătoare) şi, printre ele destule încheiate cu un triumfător: "Hristos a înviat!". Asta miercuri, joi, vineri, adică înainte de momentul în care comemorăm moartea lui Hristos. Trăim cu anticipaţie sărbătoarea, ceea ce ne face să o simplificăm, să o scurtăm, să o facem neesenţială, să o uităm în cele din urmă.

Şi, în final, oare câte mobile o să sune în timpul Învierii?

Răzvan Penescu
http://www.liternet.ro


Spacer Spacer