Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Premiile Nobel pentru Economia Spectacolului. Re-„umanizarea” ştiinţei?


Bogdan Ghiu

Marţi, 09/10/2007 - 20:45
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Bravo! “MP3-ul şi iPod-ul nu ar fi existat fără această descoperire. N-am fi avut iPod fără acest efect”, a declarat Borje Johansson, membru al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, cu ocazia decernării, marţi, 9 octombrie, a premiului Nobel pentru Fizică francezului Albert Fert şi germanului Peter Grünberg. Este vorba de aşa-numita magnetorezistenţă gigantică (GMR), care permite stocarea şi citirea de date „în mic”, cu economie de spaţiu, de „hard”, pe o planetă tot mai aglomerată. Nanotehnologie, deci. „Small is beautiful”.

Într-adevăr, ce ne-am fi făcut fără aceste gadgeturi care se adaugă, azi, nano-anatomic, corpului nostru? Premiul Nobel pentru Fizică să fi devenit, de fapt, premiul Nobel pentru Economie? Trebuie să bănuim că nu doar pentru enormele beneficii aduse industriei divertismentului tehnloogic au fost laureaţi cei doi.

Interesant este însă faptul că atunci cînd spuneam, natural, MP3 sau iPod, pentru a prelua exemplele citate, nu ne veneau absolut deloc în minte numele pînă azi absolut necunoscuţilor Fert şi Grünberg. Aşa cum remarcau deja unii comentatori, marea ştiinţă nu mai poate fi despărţită de tehnica valorificabilă în masă. Să fie, de fapt, vorba de o re-apropiere de ştiinţei de om, după ce multe dintre marile descoperiri ale secolului XX au avut darul de a descalifica ştiinţa şi pe savanţi, constribuind la distrugerea omului?

Dar nu este cumva divertismentul o continuare „cu alte mijloace”, mult mai perverse, a aceleiaşi politici anti-umaniste? Mai poate fi invocat aici Heidegger, este oare o fatalitate pentru ştiinţă modernă să deservească, într-un fel sau altul, omul?

Cu atît mai mult cu cît, aşa cum titra, fără se insiste asupra sugestiei, cotidianul „Le Monde”, „Nobelul pentru Medicină recompensează lucrările de genetică” – altă nanotehnologie, aflată într-un avansat proces de aliniere, de integrare şi de „sinergizare” cu nanotehnologiile informatice.

Altfel spus, cînd nu ajută la distrugerea noastră, ştiinţa nu poate produce decît bagatele? Sau avem de-a face doar cu nişte declaraţii pentru presă, avînd în vedere că Nobelul a devenit o imensă strategie de marketing?

Ceva se pune la cale, ceva se urzeşte. Ni se pregăteşte, pe faţă, ceva. Foarte curînd vom avea un cop nou, glorios. Care va presupune tot o distrugere a celui vechi, ca şi în cazul bombei atomice. Dar nu pe faţă.

Alfred Nobel nu şi-ar renega moştenirea, întru totul demnă de el. Nu există doi Nobel, ci unul singur. Creînd acest glorios premiu, chiar să-şi fi propus el să-şi răscumpere vreo vină? Mă îndoiesc tot mai mult. Crearea Premiului Nobel nu contrazice, ci mai degrabă continuă şi confirmă descoperirile „umaniste” ale savantului Nobel, primul deţinător, de fapt şi de drept, al propriului premiu, pe care l-a creat pentr a a-i fi acordat, post mortem, an de an.

Nu întîmplător nu există decît premii Nobel pentru ştiinţe şi pentru, vai, „umanist”, ipocrit compensatoriu, literatură şi, ah, pace.

Nu întîmplător nu există premiu Nobel pentru neplăcuta filosofie. Sau pentru artele plastice. Căci premiul Nobel a devenit, de fapt, premiul pentru Spectacol. Adică un singur, unificat premiu: pentru Economie.

Hai să-l luăm şi noi odată, că măcar la spectacol ne pricepem. Chiar dacă spectacolele noastre sînt, încă, mărunte şi derizorii.


Comentariiun Nobel pentru Debord

Cum ar fi fost sa-i dea un Nobel lui Guy Debord ? Eventual pentru pace...Ar fi fost un fel de subversiune a subversiunii, o deturnare a deturnarii (dar n-au academicienii astia atata umor). Oricum, intre timp si filmele lui Debord (in frunte cu "In girum imus nocte et consumimur igni") au devenit -dar erau deja de la inceput- niste spectacole. Subversive, "cerebrale", provocatoare, dar tot spectacole...Chiar si "Societatea spectacolului" a fost integrata in societatea spectacolului...Mai avem vreo scapare ? Mai vrem sa scapam ?


Spacer Spacer