Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

9/11-3/13: măreţia progresului prin dezastru (cu includerea lumii)


Bogdan Ghiu

Miercuri, 14/03/2007 - 13:23
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Toate televiziunile lumii, deci inclusiv ale noastre (ceea ce nu este deloc evident pentru toate informaţiile, pentru toate evenimentele) au prezentat spectacolul demolării „istoricului” (pentru istoria locală, continental incontinentă, a uniunii triburilor nordamericane) hotel „Stardust” din Las Vegas. La Realitatea TV, aceste imagini pure au fost prezentate ca fiind ceva de la sine înţeles, care se poate lipsi de comentarii, sau ale cărui comentarii sînt evidente: „No comment” (după modelul, preluat oare cu licenţă?, al Euronews-ului). De ce tace televiziunea exact acolo unde nevoie de comentarii?

Căci un asemenea spectacol al dărîmării triumfătoare, deci al continuării tradiţiei construcţiilor monumentale, al contrucţiei-prin-deconstrucţie, nu are cum să nu amintească de dărîmarea (atît de controversată, de altfel) a Turnurilor Gemene, la 9/11.

Măreţie sau demenţă, regresie involuntară sau/şi fugă înainte a regizorilor de evenimente americani, gigantesc joc de noroc cu soarta, provocare a hazardului, înfruntare, în imaginar, a nenorocirii?

Praf, dar, nu-i aşa, „praf stelar” (stelele din drapel), nu terestru! Facem stele aruncînd pămîntul în aer!

Imagini care copiază alte imagini: asumare, preluare, „drepturi de autor” pe un anumit tip de eveniment emblematic, re-apropriere, rană sublimată, transformată, auto-imunitar şi retroactiv („travaliu”...), în tatuaj, în blazon, înghiţirea (tribală) a duşmanului, a străinului?

Ce nu le-a plăcut americanilor la 9/11 să fi fost nu atît faptul în sine, cît, inconştient, faptul că nu şi l-au făcut („produs”) singuri (ceea ce, desigur, avînd în vedere matricea, „amprenta” stilistică, nu este deloc clar)?

Imagini care nu trebuie să ne scape.


Comentariiei, haide, ca de la o biata natie in randul celorlalte ....

Ei, draghe tomnule, si mata acuma!

Dintr-o natie fara mama si far' de tata, crescuti ca vai de ei (si inca nu s-a terminat acest proces minunat de maturizare a natiei americane), dumneata ii scoti gata monstruosi!


Spacer Spacer