Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Nici, nici: altceva, altfel, alţii


Bogdan Ghiu

Marţi, 13/03/2007 - 08:24
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Nu sînt de acord cu demascările şi cu linşajele publice, nu-mi plac spectacolele de gladia(u)tori nici din arenă, nici de la galerie. Nu vreau să văd sînge, nu gîndesc şi nu acţionez în haită. Şi numai aşa se acţionează, iată, în România.

Unii făcuseră coadă şi cordon sanitar la Muntele Noica: exclusivitatea adevărului, sectarizarea lui din faşă, îmbutelierea încă de la izvor. Acum, aceiaşi fac coadă şi cordon sanitar la Băsescu., adică la putere. Alţii, ranchiunoşi, resentimentari, vor acum să le ia gîtul acestora.

Nu vom descoperi niciodată ce (ne-)a fost comunismul pentru că nu-l cercetăm. Şi nu-l cercetăm pentru că, extatici, oraculari, suficienţi, refuzăm să recunoaştem canonul (da, e un canon), universal în acest moment, de resurse interpretative şi explicative (autori, idei etc.) care constituie limbajul cultural, hermeneutic comun prin intermediul căruia am putea să (ne) comunicăm lumii. Refuzăm modernitatea, respingem postmodernitatea, şi ne este greaţă, de fapt, unii de alţii, nu vrem să stăm împreună. Nu avem un obiect comun. Ne pierdem vremea. Ne umplem istoria cu ziare, să pară vie şi consistentă.


Comentariivant la pupa

Am dat peste un citat din Seneca. Zice astfel: "daca nu stii unde vrei sa mearga corabia ta, atunci nici un vant nu ii va fi prielnic".
Aceeasi sau altii, eu si celalalt, noi, ei, dumneata, eu... In fiecare zi ne incercam limitele si optiunile. De 16 ani experimentam ceea ce ne-a fost interzis in alti 50 de ani. Acesta este drumul spre libertate. Incercam din rasputeri sa ne deprindem cu cele ce am castigat in 1989. Este mai complicat decat am crezut. Intai am vazut ca ne putem exprima optiunea. In grup, ca sa nu se auda de unde vine rostirea exact. Am inceput sa ne si sustinem aceasta optiune. Greu. Chiar pot spune ca agitatia zilelor de acum (de la schimbarea culorii guvernatoare), lupta mai marilor zilei, sunt benefice pentru demersul nostru personal de a ne expune punctul de vedere.
Optiuni prielnice unui moment ori altuia. Insa optiunile fundamentale, argumentate, nu ne intra in cap cu una cu doua. Ele trebuie sa aiba timp, sa dospeasca generatii. Libertatea o avem, dar nu ne-am deprins inca cu ea, optiunile se clarifica si regulile noastre odata cu ele, ne deprindem cu respectul petru celalalt. Greu de tot, incet, incet. Suntem pe drumul cel bun.
Unii dintre noi ajung la lehamite, altii se indarjesc si mai tare sa deie cu capul in acelasi si acelasi perete! Noroc cu oamenii care vin dn spate, cu cei din generatiile tinere. Ei primenesc rufele murdare, tes altele noi, ajung sa vada padurea, lasand copacii sa isi vada de ale lor.
Intr-un sfarsit vom sti si unde vrem sa mearga corabia noastra.


Spacer Spacer