Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Yahuă! Banii prea mulţi miros a sînge


Bogdan Ghiu

Marţi, 28/08/2007 - 11:53
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

YAHOO ACUZATĂ ÎNTR-UN PROCES PRIVIND DREPTURILE OMULUI

Un grup pentru apărarea drepturilor omului din Statele Unite ale Americii dă în judecata Yahoo pentru presupusa complicitate la acte de tortură şi la abuzuri împotriva drepturilor omului petrecute în China. Organizaţia Mondială pentru Drepturile Omului a făcut cunoscut că furnizarea de către Yahoo a unor date privind utilizatorii de Internet autorităţilor chineze a condus la arestarea mai multor scriitori şi disidenţi.

Compania furnizoare de servicii Internet, Yahoo, a declarat în faţa unui tribunal american că a acţionat în conformitate cu legile chineze atunci când a permis accesul autorităţilor la fişele utilizatorilor serviciilor sale.

Unul dintre martorii chemaţi în procesul împotriva companiei Yahoo este jurnalistul Shi Tao, care a publicat pe Internet comentarii critice la adresa corupţiei din rândul guvernului de la Beijing.

După ce Yahoo a furnizat autorităţilor chineze informaţii privind adresa acestuia de e-mail şi adresa calculatorului, Shi Tao a fost descoperit de autorităţi şi acuzat de acţiuni subversive. În prezent, el ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani închisoare.

Shi Tao şi un al doilea jurnalist arestat în circumstanţe similare, Wang Xiaoing, acuză acum Yahoo în baza legilor referitoare la drepturile omului.

Yahoo insistă că este obligată să respecte legislaţia locală în ţările în care operează. Compania a recunoscut însă că prin furnizarea de informaţii autorităţilor chineze le-a ajutat pe acestea să facă arestări.
Companiile Google şi Microsoft au fost la rândul lor criticate că ar fi cooperat cu guvernul chinez.

Rompres


Spacer Spacer