Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Bravo, Dane! Pseudo-acţiunea şi „politica lui Bartleby”


Bogdan Ghiu

Duminică, 15/07/2007 - 11:23
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Duminică, 15 iulie, după multă vreme, l-am revăzut, o secundă, la Pro TV, dimineaţa, pe Dan C. Mihăilescu, şi mi-a făcut plăcere. Pentru că a vorbit despre Bartleby, the Scrivener: A Story of Wall-Street (Bartleby. O povestire de pe Wall Street) de Herman Melville, tradusă de Petre Solomon şi reeditată recent de Humanitas, îl felicit.

Naraţiune „pre-becketiană” epocală, Bartleby a făcut, prin misterul ei, deliciul unor filosofi poststructuralişti precum Deleuze (amintit pe coperta ediţiei româneşti) şi Derrida, pe care l-am auzit, prin ’91-’92, vorbind un întreg seminar despre celebra şi misterioasa formulă „I would prefer not to”.

Recent, filosoful sloven „globalizat” Slavoj Zizek, întrebat de un reporter al ziarului Le Monde, în finalul unui interviu, dacă există o „politică a lui Zizek”, răspundea că, dacă ar exista o asemenea politică personală, aceasta ar fi mai degrabă un fel de „politică a lui Bartleby”, adică o politică a lui „I prefer not to”: „Cînd toată lumea, aşa cum se întîmplă în momentul de faţă, «rezistă» şi «se opune», poate că primul pas care trebuie făcut este să refuzi acest joc şi să-ţi dai seama că există un anumit mod de a te opune care face parte din maşina existentă. Poate că primul gest veritabil este nu atît acela de a face ceva, cît acela de a rezista tentaţiei de a acţiona. Toate acţiunile «anti-globalizare» îmi aduc aminte de ceea ce am putea numi pseudo-activitate: acţionăm, ne agităm tot timpul, dar tocmai pentru ca nimic să nu se schimbe cu adevărat”.

Reacţionar sau „budist”, filosoful?... Bartleby, sau politica „apofatică”.


ComentariiMelville, Becket, Kafka, Kierkegaard, R. Walser...

Acum inteleg mai bine de ce va citesc foarte des textele pe LiterNet: dupa ce citesc zilnic aici in Germania prin internet vreo 5 – 6 ziare mari romanesti, ceva ma impinge cu mare putere spre LiterNet: o nevoie „bartlebyana“ dupa cum stiu acum, o oarecare igiena necesara prin negare, un fel de refuz, un „I would prefer not to“ pe care cred ca o gasesc in textele D-voastra. Va multumesc! (si imi cer scuze pentru greselile ortografice, limba romana nu-mi este limba materna).
Sper totusi sa nu sfarsiti chiar precum Bartleby the Scrivener prin disparitie pasiva! :-)


Spacer Spacer