Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Bulevardul 6 Martie: aţi obosit deja, fraţilor?


Bogdan Ghiu

Marţi, 06/03/2007 - 12:05
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Aţi obosit deja, fraţilor, sau vă aşteptaţi la întîlniri în locuri comune: să-mi dau cu părerea despre teme obligatorii, exerciţii liber-impuse, Băsescu/Tăriceanu, Liiceanu-Pleşu-Patapievici-Traian Ungureanu, să comentez filme, să fac din textul propriu un fel de Mall unde să ne întîlnim la shoppinguri de idei?

Mi s-au sugerat confesiuni, dar eu nu prea am alte păţanii în afara a ceea ce-mi trece (cel mai adesea fulgerător, apoi obsesiv) prin minte şi, neapărat, obligatoriu, prin mînă (gîndesc cu adevărat, adică simt că gîndesc numai scriind). Augustin, Montaigne, Pascal, Rousseau, Baudelaire, Proust, sau un fel de self-paparazzo, de tabloid de sine?


Comentariidileme noi

Nu mai exista spatii de dialog, sau avem de-a face cu o revolta intelectuala, impotriva a ceea ce, odata familiar, a devenit impropriu?

Stiam ca Dilema reprezenta, multa vreme, o nişa in care dialogul se inchega firesc. Ce-i drept, traiau, pe atunci, Zigu, Tita, Dolfi Solomon, Pavel Campeanu... Cosasu era cu cativa ani mai tanar. Asa se face ca unii din tanara generatie au plecat. De buna voie, poate atrasi de promisiuni spre mai bine, poate tot de bani.

Apoi, s-a murit. Fara dileme, doar cu durere. Si s-a facut loc (prea mult loc!) pentru postmodernism, pentru intertextualism, pentru turism... Poate si rigorile rentabilitatii, si nevoile sponsorului. Ceea ce am aflat - si, de atunci, cu durere in suflet, mi-am scos de acolo Dilema Veche - este ca s-a interzis, in redactie, publicarea oricarei opinii despre un film documentar american. A fost, iertat sa-mi fie patetismul ieftin, cea mai mortala lovitura. Fusese anuntata de promovari pe sub masa, de campanii abil dirijate, de promovari spectaculoase in campul politicii.

Inca odata ma (si va) intreb, domnule Ghiu: chiar doriti sa discutati?

Ce îmi doresc eu

Bogdan,

E oarecum normal ca lumea să nu dea buzna să comenteze pe blogul tău. O să se întîmple şi asta, la un moment dat. Dar nu e încă momentul.

Eu nu am obosit, chiar dacă nu am comentat şi probabil nu o să comentez des. Te citesc şi atât. Plec din articolele tale cu nişte începuturi de idei, le prelucrez, uneori le contest, alteori le accept sau le preiau. Relaţia mea cu textele tale e aceeaşi cu cea faţă de zecile de texte cu care mă întâlnesc zilnic, cu diferenţa că aleg ceva mai des textele tale faţă de ale altora.

Probabil ca subiectele la ordinea zilei ar inflama puţin spiritele, ar genera ceva fumigene şi ar dispărea în uitare. Asta însă doar dacă ar fi tratate din vîrful degetelor, la modul "scandal cît mai mult, substanţă cît mai puţină", fără a trece la semnificaţia din spatele lor. Un efort de sintetizare a " temelor obligatorii", de punere într-un alt context, de privire dintr-o altă perspectivă ar putea ridica discuţia la un alt nivel. Nu vreau să îmi zici cine are dreptate, vreau să îmi arăţi o direcţie la care nu m-am gîndit.

Aş vrea să văd paralele între autorii pe care îi enumeri şi temele zilei, cum se aplică lucrurile deştepte pe care le-au spus la lucrurile de azi. Aş vrea să înţeleg mai bine ce e cu mine / cu noi citindu-te. Aş aprecia să pleci de la un film, de la o carte şi să dezvolţi. Dacă o să iasă o discuţie e bine. Dacă nu, asta nu înseamnă că lumea nu citeşte. Înseamnă doar că reflecţia e în altă parte.

Un "shooping de idei" nu mi se pare deloc rau. Nu ştiu dacă înţelegem acelaşi lucru prin el, dar ar merita să îmi arăţi ce crezi tu că ar fi asta. Eu sînt dispus să negociez în marginea unora dintre idei. Nu neapărat public, dar poate şi public.

Răzvan Penescu
http://www.liternet.ro

despre

just be yourself ...


Spacer Spacer