Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Păcat! Cătălin Avramescu – picat! (sau despre încălzirea globală a minţilor)


Bogdan Ghiu

Marţi, 26/06/2007 - 14:41
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Luni, 25 iunie 2007, comisiile de Cultură, Mass-Media etc. ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au audiat, între alţii, şi pe reprezentantul Preşedinţiei în noul Consiliu de Administraţie al TVR, Cătălin Avramescu.

Din păcate, cu acelaşi dispreţ cu care, nu cu multă vreme în urmă, elimina poezia din sfera culturii, acesta s-a apucat să se certe, superior, şi cu mult prea prozaicii parlamentari, dovedind că prea puţin îl durea, în fond, de soarta Televiziunii Române, unde ar fi trebuit, în sfîrşit, să iasă din poziţia comodă de etern musafir mediatic hiperpartizan (comoditate contra-intelectuală de gîndire; Pierre Bourdieu le spunea intelectualilor mediatici, cărora, academic, li se mai spune şi „intelectuali publici”, „fast-thinkers”: agenţi ai unui fast-food cogitaţional) şi să pună osul minţii şi al eventualei competenţe şi bune-credinţe la treabă, imaginînd responsabil soluţii pentru reformarea şi „viabilizarea” serviciului public de televiziune.

Păcat că nu s-a luat în serios şi că pulsiunea politicii, altfel spus politizarea de care atîţia, retoric, se plîng în ceea ce priveşte serviciile publice de radio şi televiziune, a trecut înaintea reflecţiei personale, care trebuie să fie caracteristică pentru orice intelectual, dovedind, dacă mai era nevoie, incredibila derivă, pînă de curînd exprimată doar implicit, a celei mai mediatizate grupări a intelectualităţii române, pentru care media, în general, este bună doar cînd vorbeşte pe larg şi cu infinit respect despre membrii ei, sau cînd îi pofteşte pe aceştia să ne surprindă (din ce în ce mai des, neplăcut).

Respingerea ţîfnoasă de plano nu ţine loc de muncă intelectuală, ci reprezintă doar un alibi comod, economicos, mediatic.

Cine s-ar fi gîndit că încălzirea globală va ajunge să afecteze şi „polul plus” al intelectului pur. Curat murdar! Căldură mare!


Spacer Spacer