Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Întrebare (politică) despre piramidă


Bogdan Ghiu

Duminică, 04/03/2007 - 09:27
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

„«Egiptean» este predicatul comun tuturor construcţiilor care pot fi supuse deconstrucţiei – cu excepţia celei mai egiptene dintre toate structurile, piramida. Aceasta rezistă indiferentă la trecerea timpului, de nezdruncinat, deoarece este de la început construită avînd forma pe care ar lua-o după ce s-ar prăbuşi.” (Peter Sloterdijk, „Derrida, un Egyptien”, Paris, Maren Sell Editeurs, 2006, p. 36)

Aţi prins ideea? Piramida ar fi indestructibilă pentru că are deja forma ruinei: o grămadă „geometrizată”.

Din punct de vedere filosofic-speculativ, este o idee teribilă, aş putea spune chiar: epocală. Piramidele sînt indestructibile, „indeconstructibile” pentru că anticipează, îmbrăţişează, în chiar forma, dacă nu şi în structura lor (au grămezile, mormanele o structură?), ruina, dărîmarea, prăbuşirea. Triumfă pentru că îmbracă forma eşecului. Lecţie: aşa ar trebui să construim ca să construim „egiptean”, suprarezistent.

Aştept comentariile arhitecţilor, constructorilor, matematicienilor, fizicienilor etc. Este aceasta doar o strălucită percepţie, intuiţie filosofică, sau are ea şi o „bază reală”?


Spacer Spacer