Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Jos labele de pe artă!


Bogdan Ghiu

Duminică, 03/06/2007 - 13:26
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

Avînd în vedere că filmul este mai tare (în sensul de „popular”) decît literatura, se poate spune, pliindu-ne mai mult sau mai puţin ironic pe logica pieţei (care vrea să stabilească topuri şi ierarhii chiar şi acolo unde nu este cazul), că un Palme d’Or precum cel cucerit de Cristian Mungiu este mai de preţ decît un premiu Nobel, după care literatura română tînjeşte obsesiv de atîta vreme.

Reacţiile şi discuţiile interne la cucerirea acestui Palme d’Or m-au umplut de greaţă. Le consider arierate, miasme fetide bătînd dinspre un trecut al închiderii forţate, dar în care atît de mult ne-a plăcut să ne bălăcim, în noi înşine.

Tot felul de „vedete” din media, în special din televiziune, care s-au obişnuit să facă legea în ceea ce priveşte menţinerea, pe bani graşi, a spiritului public în mediocritate (este şi aceasta o misiune istorică), se simt acum ameninţate de adevăratele posibile vedete, care sparg cercul artificialei mediocrităţi naţionale.

Este adevărat că Andrei Gheorghe ar fi spus despre Cristian Mungiu că este un tip gras care a cîştigat o frunză la Cannes? Aş dori o confirmare, eu am auzit doar indirect acest lucru, încerc tot mai mult să interpun o pernă de aer (de aur) între mine şi falsificata realitate internă, ca să mă pot salva şi ca să pot să cîştig viteză.

Îmi poate cineva spune dacă aşa zvonul este adevărat? Aş fi recunoscător.


Comentariitot felul de "vedete"

andrei_insc

Imi pare rau, nu va pot spune daca e adevarat sau nu, eu nu l-am vazut spunand asta dar ma uit destul de rar la emisiunea lui. Dupa cum suna, am impresia ca a fost vreuna din ironiile sale fortate si de un gust indoielnic (poate ca totusi n-a spus asta cu "rautate", daca a spus-o).

In schimb l-am vazut acum cateva zile pe Liiceanu, invitat la Turcescu, vorbind despre compasiunea (?!) care l-a cuprins cand a vazut ca presedintele Basescu e "atat de singur" in fata catorva sute de oameni (parlamentarii) si in fat "unei parti din presa" care "l-a tocat" zi de zi, seara de seara. Liiceanu se referea la perioada de dinainte de referendum, cand, cf. domniei sale, Basescu nu stia ca e sprijinit de majoritatea populatiei (nu, bineinteles ca nu stia, ca doar presedintele nu comanda sondaje periodice, ca sa afle si el cum mai "sta"). Aceste consideratii le-am retinut pentru ca mi s-au parut usor naive (ca sa nu spun altfel), mai ales venind de la un intelectual (ma rog, nu spun ca n-ar avea dreptate in ce priveste acea "parte a presei" patronata de Voiculescu).
Insa ceea ce mi-a atras atentia (si aici o sa va rog eu sa-mi spuneti -daca puteti- daca e adevarat sau nu) au fost urmatoarele afirmatii a filosofului-patron: "pina prin 1975, femeile erau superbe si barbatii la fel, puteai sa mergi pe strada pina la ora 2 noaptea fara nici o frica". Apoi lucrurile s-au schimbat pentru ca "regimul" a decis "amestecarea categoriilor sociale". Putei sa-mi spuneti daca e adevarat sau nu ? Macar sa stiu si eu ce-am pierdut (eu nici nu eram nascut inca in 1975). Asta dupa ce il vazusem pe acelasi Liiceanu (imi pare rau, n-am nimic personal cu dumnealui, dar face niste afirmatii care mi se par haioase) spunand ca e necesar un "pol de centru-dreapta", pentru ca "cei care sunt de stanga au in ce sa se recunoasca". Trec peste faptul ca nu e clar ce intelege prin stanga si dreapta si peste faptul ca aceste categorii devin tot mai anacronice si lansez intrebarea pentru oamenii "de stanga": va recunoasteti in PSD ?(evident, la asta se referea Liiceanu). Eu nu, si ma cam indoiesc ca ar fi multi care sa spuna da.

PS.daca spuneti ca n-ati avut televizor o luna, inseamna ca ati ratat aiuritoarea emisiune din seara referendumului, de pe Antena 3, in care Cristoiu&co au incercat sa arate ca Basescu a pierdut referendumul. Si poate ca ati ratat si afacerea Basescu-Andreea Pana (de ce au tacut milc "intelectualii" in legatura cu acest subiect ? Tocmai pentru ca il sustin pe Basescu -si au dreptate s-o faca!- ar fi trebuit sa fie primii care sa-l "certe". Dar TRU chiar l-a aplaudat !)


Spacer Spacer