Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri

Puzzle 3.3


Mircea Laslo

Sâmbătă, 12/05/2007 - 11:54
TextText mai micText mai mare
Adauga cu AddThis

În ceea ce priveşte acest al treilea nivel de desfăşurare al festivalului, nu-mi dau seama foarte clar dacă e vorba de un fenomen ce ţine de o secătuire temporară a creativităţii, în aşteptarea noului curent, a noii stări de agregare a gândirii creatoare sau pur şi simplu de gusturile comitetului de selecţie. Aici intervine echivocul despre care vorbeam la început. Nelămurirea aceasta este însă foarte plăcută, pentru că provoacă la analiză şi la frământare, ceea ce un festival “mură-n gură” n-ar fi reuşit (mă gândesc aici la Alter:native, unul din cele mai vechi festivaluri de scurtmetraj din România, care nu realizează acest joc interactiv cu minţile participanţilor – are însă alte merite.)

În afară de toate acestea, a mai existat o secţiune dedicată special copiilor (mă rog, cred că orice delimitate de acest gen este sortită eşecului dat fiind crezul meu că animaţia ar trebui să fie o dată şi pentru totdeauna eliberată de spectrul clasificării infantile) la care din nefericine n-am mai apucat să merg.

Cred că forţa şi vitalitatea unui festival ţin de capacitatea acestuia de a face spectatorii să se raporteze la el ca la o entitate separată de producţiile artistice pe care le prezintă. Din toate festivalurile la care am luat parte până acum, de teatru, film şi muzică, Oberhausen reuşeşte acest lucru cel mai bine. „Atmosfera” este atât de intoxicantă încât aş transforma participarea la acest festival într-un fel de tradiţie anuală, ceea ce spune foarte multe. Faptul că un festival ajuns la a cincizeci şi treia ediţie are o asemenea prospeţime este suficient ca să dea speranţe unor încercări tinere, cum e iubitul nostru TIFF, căruia îi voi duce fără îndoială lipsa anul acesta.


Spacer Spacer