Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Zona Membri  Sageata  

Pentru Bucureşti – Campania mea (1)

Bogdan Ghiu

Dacă înainte, într-o epocă apusă, adică, să zicem, pînă la primul război mondial, mai exact, în mare, pînă în secolul al XIX-lea, imaginea unei societăţi o oferea satul, de-atunci încoace, şi mai cu seamă acum, în prezent, imaginea unei societăţi o oferă oraşele ei, adică modul în care respectiva societate modulează urbanul şi, desigur, în subsidiar, noţiunea de urbanitate.

Pînă în modernitate (dar şi bună parte din ea), noţiunile-cheie erau acelea de comunitate şi de sat. În modernitate şi în postmodernitate însă, noţiunile-pereche au devenit cele de societate şi de oraş.

Despre satul românesc s-au scris multe şi variate. Imaginea care a învins în istorie este, însă, cea preponderent idilică. Satul ca imagine paradisiacă împotriva oraşului, ca expresie a spaimei faţă de oraş.

Cînd, însă, despre Bucureşti s-a acreditat ideea, devenită ea însăşi poncif, loc comun, că este un sat mai mare sau o adunătură, un conglomerat de sate, noţiunea de sat implicată în această constatare a fost una în cel mai bun caz ambiguă, dacă nu de-a dreptul negativă, peiorativă: Bucureştiul nu este un oraş.

Cînd devine, prin urmare, un conglomerat uman, o aşezare, oraş? Ce anume distinge satul de oraş“ Doar cantitatea, dimensiunile, numărul, întinderea? Sau o schimbare de atitudine, de mentalitate, de Weltanshauung?

Şi, mai ales, mai contează, azi, în prezent, diferenţa dintre sat şi oraş? Mai este ea pertinentă? Mai spune ea ceva? Sau, dimpotrivă, tocmai egalizarea, omogenizarea „în sus”, din punctul de vedere a ceea ce se numeşte „calitatea vieţii”, este cea care caracterizează modul actual de locuire?


Răspuns

  • Adresele web şi de email se transformă în linkuri în mod automat.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rândurile şi paragrafele se crează automat.

Informaţii suplimentare despre opţiunile de formatare existente


Spacer Spacer